Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Γλωσσικές Ασκήσεις


ΙΙ.1.1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1)      Πρώτος ανάπηρος που κατακτάει το Έβερεστ! Ενας 45χρονος Αμερικάνος μαζι με 4 συνοσους καταφερε να φτάσει ,αυτόν τον Μάιο στην κορυφή του Έβερεστ μέσα σε μόλις 8,5 ώρες. Ο λόγος; Ήταν στόχος της ζωής του από το 1979 όταν έχασε το πόδι του από ένα τροχαίο ατύχημα.
2)      Πρόταση γάμου μπροστά σε χιλίαδες τηλεθεατές. Ο διάσημος Γάλλος παρουσιαστής τηλεοπτικών ειδήσεων αποφάσισε να πρωτοτυπίσει και να εντυπωσιάσει την συνάδελφο του με την ερωτική του εξομολόγηση μετά το νυκτερινό δελτίο ειδήσεων.
3)      Κατάληψη εξοχικής κατοικίας από 1000 πετροχελίδον. Tον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες μιας εξοχικής κατοικίας εμειναν έκπληκτοι όταν ανακαλυψαν 1000 πετροχελίδονα στο σπίτι τους. Εξαιτίας μιας κακοκαιρίας τα πετροχελίδονα μπήκαν μεσα απο ενα σπασμένο παράθυρο. 

ΙΙ.1.2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
1)πολύς 2)αρχή 3) επίλογο 4)λιγότερο σημαντικές 5)τα πιο πιθανά αίτια 6) πιο ουσιώδεις 7) διαχείριση 8)κρίνουν

ΙΙ1.3. Ερωτήσεις συνδυασμού αντικειμενικού τύπου και σύντομης απάντησης
 Α) Κατά την τεχνική της ανεστραμμένης πυραμίδας τα σημαντικότερα σημεία του περιεχομένου παρουσιάζονται στο τέλος.   ΣΩΣΤΟ

Β) Με αυτή την επιφύλαξη των σημαντικότερων  σημείων για το τέλος, οι αναγνώστες πρέπει να διαβάζουν ολόκληρο το κείμενο της είδησης , για να φτάσουν στην ουσία . ΛΑΘΟΣ
Αιτιολόγηση: Με αυτόν τον τρόπο οι αναγνώστες μπορεί να βαρεθούν και να μην συνεχίσουν την ανάγνωση της είδηση όσο σημαντική και αν είναι τελικά. 


Χριστίνα Παπαδημητροπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου